Jag vaknar tidigt denna morgon. Slår upp ögonen och hör djuren på håll. 125 meter ifrån min hydda går elefanthjorden. Jag känner hur jag ryser av välbehag samtidigt som jag upplever en oerhörd glädje över att vara på plats i Thanda i Sydafrika.

​​ Elefanthjorden på Thanda är helt fantastiskt att få uppleva. Deras otroliga smidighet är enastående att få uppleva.  Safari jeepen står och väntar på oss. En dag av värme (38 grader C i skuggan) väntar på oss. Det är inte alltid enkelt att vara fotograf ute på uppdrag. Just denna dag ska vi leta efter elefanthjorden som finns på Thanda. Elefanterna går alltid tillsammans och det är inte alldeles enkelt att ska upp dem. För att vara så stora, är de väldigt tysta. Så tysta att det kan vara riktigt svårt att upptäcka dem. på vår väg Vår skickliga guide tar oss ut i terrängen. Vi börjar med att köra upp till Thandas högsta topp för att med kikare börja leta efter spår som kan avslöja var elefanthjorden kan befinna sig. Med mitt 600 mm objektiv kikar jag runt i landskapen under oss. Vi upptäcker inga elefanter. Vi förstår att vi måste ta oss ner och in i snårskogen för att både försöka se och lyssna var elefanthjorden befinner sig. På där väg ner mot landskapet möter vi en hel del vilda djur. Zebrorna som sakta går ner till vattenhålet och försöker dricka vatten väl medvetna om att det finns lejon i närheten. Det öppna landskapet som vattenhålet ligger i gör att zebrorna inte känner sig säkra där. 

 Till slut vågar sig en av zebrorna på att gå ner till vattenhålet men för varje litet ljud som uppstår när bufflarna rör sig så flyr zebran direkt - och så håller dom på zebrorna - ganska länge dessutom innan de känner en ro över att kunna stå stilla och dricka ifrån vattnet. för mig som fotograf är detta ett gyllene tillfälle att med kameran, få fånga flyende zebror på bild. ett bildspel som blivit mycket uppskattat där jag haft utställningar med dessa bilder på olika platser runt om i världen. Men tillbaka till elefanthjorden! Vi kör runt i landskapen och stannar nu som då. Vår guide går ut och spårar i terrängen och efter ca 90 minuter får hon upp ett spår. Det visar sig att elefanthjorden under natten har sökt sig längst bort i parken, till ett avlägset ställe där det finns mycket gyttja och lera som elefanterna "gnider" in sig i. Det skydd de skaffar sig genom att göra på detta sättet under nattens timmar gör att de får ett riktigt bra skydd för solen under dagtid. SMXLL

​​ På vår färd genom landskapet träffar vi på detta ekipage. Helt fantastiskt att få se och uppleva. Efter ett tag stannar vi bilen och vår guide rullar utan motorn påslagen de sista metrarna. Väl gömda bakom ett stort buskage ser vi de första elefanterna. Efter en stund kan vi räkna till 25 stycken elefanter som finns i denna hjord och de rör sig förvånansvärt snabbt och tyst genom landskapet. De stannar inte för någonting kan det tyckas. De går helt sonika genom stora taggbuskar som river upp det yttersta lagret av deras tjocka hud. Men tydligen tycker de bara att det är skönt. SLXLM

​​ En av parkens ståtliga giraffer står och kikar på oss. Det tar en stund för oss att förstå vart hjorden är på väg. Vår guide försöker ta ut den väg de går men förstår inte riktigt vad de ämnar göra. Vi startar vår jeep och börjar på stort avstånd att följa efter elefanthjorden. Vår guide är väldigt noga med att inte störa hjorden vilket gör att vi håller oss på stort avstånd. Så ställer vi oss en bra bit framför hjorden. Guiden förklarar för oss att hjorden kommer att komma en bra bit om vår vänstra sida. Mitt i allt så inser vi att vi har har helt fel. Från ingenstans kan det tyckas så kommer 25 elefanter gåendes emot oss. När vår guide upptäcker detta säger hon till oss att sakta sätta oss ner och att inte röra oss eller att ta några bilder. Risken att hjorden blir skrämd av oss är stor och vi bör egentligen inte alls befinna oss i denna något riskabla situation. När hela hjorden har dragit förbi så pustar vi ut ... ​Nu förstår vi också vart elefanthjorden är på väg. Dom ska till vattenhålet för att dricka. Vi startar vår jeep och kör en ordentlig omväg för att komma fram. Väl framme vid vattenhålet möts vi av de första elefanterna som nu kommit till vattenhålet för att dricka - trodde vi !!!Några av de yngre elefanthannarna springer i vattnet och badar, busar i vattnet och sprutar vatten på varandra. De rusar upp och ner i vattnet och kanar ner på leran och plumsar i vattnet. Efter en stund kommer honorna ner med en av sina bebis elefanter och till sist kommer den stora hannen ner och badar. 

Att få uppleva badande elefanter mitt på dagen är något oerhört ovanligt och väldigt sällsynt. Vår guide blir alldeles till sig av glädje. För henne är det den 2:a gången på nio år som hon får se detta dvs badande elefanter. Vi står länge och tittar och riktigt gläds över elefanthjordens glädje över att få bada. att se de dricka, leka, bada, åka kana och att de samtidigt tar så väl hand om varandra och den lille elefantungen är helt fantastiskt.Till sista är det hjonens största hanne som plumsar i. Alla flyttar på sig när han kommer och att han har stor respekt med sig råder det inte något tvivel om. Han sjunker sakta ner i gyttjan och ner i vattnet samtidigt som han håller en intensiv blick på oss. Jag passar på att stabilisera min kamera och mitt stora 600 mm objektiv och tar en serie bilder.

Thanda safari park.

​​

Bilden där den 25 åriga elefanthannen som leder hjorden på Thanda Park har redan fått stor spridning. En fantastisk bild och en möjlighet som jag tror aldrig kommer tillbaka. Efter någon timme börjar det bli dags för oss att söka oss till en skuggigare plats. Vi behöver själva dricka och äta något. Det vi fått vara med om är helt fantastiskt och sätter punkt på dagens fotograferande. // Anders Jorulf.