Reine är ett samhälle i Lofoten. Ett fantastisk fiskesamhälle där många av NordNorges fiskefartyg utgår från. Att ta sig hit med bil är en härlig resa genom landskapet som blir alltmer storartat och fascinerande ju närmare Reine man kommer. Reinebringen som ligger vid foten av samhället Reine är 448 meter högt. 

​​

Över 3000 personer besöker berget Reinebringen varje år vilket gör att kommunen går ut med en generell varning och säger att all uppgång på Reinebringen sker helt på egen risk. Först när man står där - halvvägs upp på Reinebringen och man inser att det är lika långt kvar som det är att att sig ner så börjar man förstå varför kommunen gått ut med en varning. Risken att lösa stenar lossnar, stigar trampas upp samt att det blir direkt farligt att klättra upp är stor. 
Reinebringen med Reine nedanför. Juni 2017. Fotat med Hasselblad X1D. Lofoten, Norge.

​​

Uppfärden tar ca 90 min (eller 70 min för den erfarne) och det är först när man kommer upp för berget som man får belöningen - utsikten.  Att få möjligheten att sitta på Reinebringen vår, höst eller sommar är en fantastisk upplevelse i sig. Det känns som om man sitter på taket till Lofoten. Utsikten är bedårande och man ser hela Reine och i stort sett hela Lofotenmassivet och över till fastlandet. Vid riktigt klart väder ser man ännu längre. Väl uppe på Reinebringen kan man välja att gå höger eller vänster. Åt höger kliver man upp några meter och att fascineras av utsikten som då blir 360 grader är enkelt. Går man till vänster fortsätter stigen och blir smalare och smalare. Man kan ganska enkelt gå över till nästa berg och bergsmassiv även om det kanske inte är att rekommendera då stigen stundtals är väldigt smal och räcken helt saknas. Det räcker med att sätta ner foten på fel ställe eller att snubbla till så inser man snabbt att man ska ta det extra lugnt och försiktigt i denna miljö. 

​​

 I juni 2017 ledde jag en grupp fotografer under en veckas tid på Lofoten. Några av deltagarna hade som ett av sina mål att få klättra upp för Reinebringen och där få fotografera utsikten. Sagt och gjort - vi åkte till Reine och Reinebringen och började vår vandring upp för berget. Vattenflaskor, choklad, proteinbars samt torra kläder fanns med i ryggsäckarna förutom vår kamerautrustning. Färden upp tog oss 70 minuter - och ja - det var riktigt jobbigt att vandra upp för berget igen (för mig 4:e gången). Väl uppe så möttes vi av midnattssolens strålar och en fantastisk utsikt som inte går att beskriva. Vi stannade på Reinebringen i tre timmar innan vi beslöt oss för att återvända ner för berget. Nedfärden var även den krävande och tog oss 90 minuter. Väl nere fyllde vi åter vattenflaskorna i en källa som rinner ner över berget. Helt fantastiskt med klart och kallt källvatten. Mina fotoelever ångrade absolut inte denna vandring. Deras betyg var 5+ med en tydlighet på plusset. Vi var alla överens om att Reinebringen kräver att man är relativt van med vandring i berg samt att man verkligen måste ta ett steg i taget och inte ha bråttom. Bilderna från denna kväll och natt var otroliga att få se i efterhand. Klockan var 03:00 när jag la mitt huvud på kudden. 
Vy från Reinebringen, lofoten, Norge, Bilden taget med Nikon D810 samt Zeiss Distagon 21mm

​​

 I september är det dags att återigen ta en grupp med entusiastiska fotografer med sig upp till Lofoten. Naturligtvis är ett besök på Reinebringen ett måste - även om vandringen upp och ner är både svår och stundtals även kan vara farlig. Belöningen för vandringen får man vid Reinebringen topp.
​ // Anders Jorulf