Åtta förväntansfyllda resenärer i ålder från 45 till 73 år stod på Arlanda i mitten av juni. Stämningen var hög och allas humör var helt på topp. Flygbiljetterna skrevs ut och vi gick med raska steg till checkin. Flygresan gick som vanligt enkelt och smärtfritt upp till Kiruna där våra hyrbilar väntade på oss. Vi åkta raka vägen till ICA där frukost inhandlades. En 6,5 timmes lång bilresa påbörjades över till Norge och Lofoten. Resan gick över Abisko och Riksgränsen innan vi passerade gränsen till Norge. Dessa dagar i juni var det varmt, riktigt varmt. Väl framme i Hennigsvaer som ligger i de norra delarna av Lofoten och som är en underbar liten fiskeby (fiskeviste) där det finns restauranger, mataffär, kafeer och ett väldigt litet centrum i form av en gågata, checkade vi in på vårt boende - Tobiasbrygga.Att få möjligheten att bo på detta sätt är oerhört vackert och gav oss alla ro för själen. Äventyret kunde börja. 
Tobias Brygga i Henningsvaer, Lofoten

​​

 Första dagen tog vi oss bort mot Uttakleiv beach som kanske är en av de mer kända stränderna på Lofoten. Stranden är så karakteristisk med sin alldeles vita sand och sina klippor. Här började vi med att plocka upp vår fotoutrustning och de första grundläggande delarna i manuell fotografering lärdes ut. Deltagarna var oerhört förväntansfulla och det riktigt lyste i deras ögon. Efter diverse frågor om utrustning, hur de olika manuella reglagen ska hanteras, bildkomposition och hur man ska tänka när man fotograferar landskap samt vad som är viktigt att tänka på utifrån en säkerhetsaspekt, delades dagens tema ut. Därefter var det dags för den obligatoriska fika/kaffe stunden. 
Anders undervisar i kamerateknik på Uttakleiv, Lofoten.

​​

Därefter fick var och en söka sina egna motiv genom att vandra längs med stranden och upp emot vägen som går runt hela udden och mot nästa strand. Efter några timmar samlades vi åter och det var ett oerhört glatt gäng som pratade i mun på varandra. Bilder, landskapsvyer samt upplevelser var något som fängslade alla. Lofoten hade levererat även denna dagen. 
Uttakleiv Beach, Lofoten

​​

Väl hemma vid Tobiasbrygga fick var och en möjlighet till vila samt egen matlagning. Kvällens uppgift bestod i att välja ut en bild utifrån dagens tema som sedan visades upp på kvällen. Det var otroligt spännande och oerhört kul att få lyssna till hur var och en tolkade dagens tema och vad som kändes viktigt. Jag som fotolärare gav konstruktiva förslag på förbättringar och förslag på hur man kan tänka inför morgondagens fotografering. Alla somnade trötta - uppstigning kl 07.30 dagen därpå och avfärd kl 09.00.(För den som tror att det är enkelt att somna under juni månad i Lofoten så kan jag avslöja att det inte alls är enkelt eftersom solen aldrig går ner ... )
Midnattssol, Lofoten