Lofoten, detta vidunderliga landskap som är helt makalöst fantastiskt. Jag har besökt Lofoten under årets alla årstider och jag kan med varmt hjärta intyga att det inte finns någon årstid som är bättre än den andra.

Tidig vår bjuder ofta på gråmulet väder med härlig fotografisk dramatik. Försommar och sommar perioden är fantastiska med midnattssolen som en välkommen gäst. Höst och vintertid är makalöst vackert med sitt öppna hav, snöiga berg och om man har lite tur ,. Norrskenet som drar in över hela Lofoten under vintertid.

Under 2017 har jag haft förmånen att besöka Lofoten under ett flertal tillfällen och då både på egen hand men även med de fotokurser jag arrangerar och leder. I juni 2017 var det åtta förväntansfulla personer som ställde sig på Arlanda för att följa med upp till Lofoten. En vecka senare var samma människor lyckliga men trötta, precis som det ska vara.

Deltagarnas ålder var spridd denna gången. Från 40 år till 73 år. En fantastisk spridning dom ställer krav på mig som lärare och guide. Men en rolig och härlig utmaning. Med på resan har jag alltid en leg sjuksköterska och just denna gången var det riktigt bra då det fanns lite ömma fötter som då och då behövde plåstras om.

Att få möjligheten att lära ut fotografering är nog en av de roligaste saker som finns att göra. Det är alltid oerhört spännande att få se olika människor förmåga att lära sig och att vilja lära sig. Det är så härligt att se att det egentligen inte kameramärket eller hur häftiga objektiv man har som spelar den avgörande rollen, utan hur förberedd man som fotograf är och hur bildsinnet kan utvecklas och just det sistnämnda, bildsinnet är något vi arbetar mycket med på mina kurser. Teknik, bild sinne och personlig utveckling blandat med härligt landskap och för de som orkar, dagliga vandringar ut till de stränder och höga berg som karakteriserar Lofotens natur.

Att få se fotoeleverna utvecklas i sakta mak är för mig som fotolärare en underbar känsla.

Anders undervisar på Uttakleivs strand i Juni 2017

 När vi träffas på Arlanda är alla väldigt förväntansfulla. Olika personligheter möts och vi ska nu trängas i minibussar och vi ska bo tillsammans med människor vi inte känner. Men allt det brukar lösa sig riktigt bra. Vi åker genom Abiskos fjällvärld över riskgränsen och in till Norge (tullstationen brukar alltid vara obemannad men just i år har den alltid varit bemannad). Sedan ner mot Narvik för att vika av vidare mot Lofoten. Efter några timmar börjar man se de höga berg som karakteriserar Lofoten och hela detta storslagna landskap.

Den första dagen börjar vi alltid med en kamera genomgång på stranden. Den brukar oftast gå väldigt snabbt (ca 1 timme) och det medhavda fikat brukar sällan hinnas med. Entusiasmen är hög och känslan över att vilja börja fotografera och ”hinna med” är stor. Vi brukar alltid börja på Uttakleivs strand. Ett perfekt ställe att vara på och ett helt underbart landskap. Bergen bakom oss, den vita stranden framför oss och det underbara havet gör att fotograferingen redan här tar sig till nya höjder. Efter några timmar samlas vi för medhavd lunch och redan nu märks det att fotoeleverna har haft en oförglömlig upplevelse. Uttakleiv har än en gång levererat.

Från Uttakleivs strand finns det en fin grusväg med några fina stränder en bra bit bort. Att vandra från Uttakleiv till Haukland är otroligt vackert och ger mina fotoelever fantastiska vyer.

Dag två inleds ofta med en snabb genomgång av kamerans olika inställningar och det är nu vi börjar med att se hur polarisationsfilter, ND6 filter och gråfilter fungerar i praktiken. Många fotografer använder dessa filter på ett sätt att skapa enbart långa slutartider, men det går även att höja kontraster, ta bort blänk samt att fånga detaljer samtidigt som man får rörelse i vattnet. Att då åka ut till en av de längsta stränderna på Lofoten är helt magiskt. Stranden är vid lågvatten ca 700 meter lång och täcks helt av havsvattnet när det är högvatten. Helt magiskt och underbart att få vara med om detta naturens skådespel. Detta gör att det landskap vi upplever på förmiddagen förändras i snabb takt och blir ett helt annat landskap på eftermiddagen. En perfekt plats att pröva fotografering med filter framför kameran.

​​

Maten på Lofoten är fantastiskt god. Nyfångad lax, torsk, skaldjur eller val. Utbudet är alltid stort och att få sig en bit mat som är både god och oerhört nyttig är aldrig svårt. Fisk på Lofoten är alltid riktigt färsk.

Vandringen på Lofoten är helt underbar. Det finns vandring för alla typer at människor och intressen,. Från strandnära promenader till riktigt svår hiking med blandning av både snö ,is och grus. Ju högre upp på Lofoten man kommer desto härligare vyer får man. Samtidigt är et rent magiskt att få möjligheten att stå vid en kritvit strand och känna Atlantens sälta slå mot kroppen och ta bild efter bild …

 

Nästa gång vi åker på fotoresa är i maj 2018. I skrivandets stund finns det fyra platser kvar - Varmt välkommen med på resan – som jag redan nu vet kommer bli helt oförglömlig.

www.fotoadventures.se

​​