Att ta med sig en kamera ut i minusgrader är kanske inte så märkligt och konstigt i sig. Men att ta med sig en både dyr och (för mig) kär ägodel rätt ut i kylan är kanske ingenting man som fotograf drömmer om. Samtidigt vill jag ju komma åt de där fantastiska vinterbilderna där den gnistrande kylan riktigt kommer fram ordentligt. Hur gör man då när man ska ta en kamera från +22 grader till -22 grader eller mer ?  Ja det finns en hel del knep och en av dessa är naturligtivs att vänja kameran med kylan. 

Kaxås, Jämtland, Sverige (Photo - Anders Jorulf)

De flesta fotografer tar med sig kameran från innetemperaturen och direkt ut till minusgrader utan att tänka på vad som egentligen händer med elektroniken, glasen i objektiven och det som är skillnaden mellan varmt och kallt egentligen bildar dvs kondens eller fukt. Kondens i en kamera är ingenting vi vill ha och ingenting vi heller vill ska påverka vare sig teknik eller glas i objektivet. Men detta är en del av den sanning som uppstår om vi inte är förberedda riktigt ordentligt. Jag brukar packa väskan ordentligt innan jag ska ut på en tur. Jag bestämmer mig även för att inte bara vara ute en liten stund utan ser till att passa på och vara ute minst 2-3 timmar i det kylslagna vädret om jag nu ändå ska vara ute med min kamera. Jag packar kameran i en kameraryggsäck och lägger en handduk högst upp över utrustningen. På så sätt behåller jag en del av värmen i ryggsäcken samtidigt som jag har ngt att torka rent objektivet med. Har jag en bil som jag ska färdas i lägger jag ut kameran i bilen ca 2-3 timmar innan avfärd. Har jag en skoter så lägger jag ut kameran i skotern (kamera ryggsäcken alltså) och låter den vara där ca 2-3 timmar innan jag ska iväg. På detta sätt får jag kameran att vänja sig med kylan och vänja sig med den omgivande temperaturen och fuktigheten. 

Tidig morgon i Jämtland, Sverige (Photo - Anders Jorulf)

 Nu börjar det roliga - Jag tar mig med bilen eller skotern till det ställe där jag vill vara. Tar fram kameran som nu har hunnit vänja sig med kylan och kan börja att fotografera. Oftast inträffar nu nästa problem. Objektivets yttre glas börjar att antingen imma igen eller så bildas det is på glaset. Detta motverkas oftast av att jag sätter på ett polariseringsfilter samt ett ND 6 eller ND 10 filter framför objektivets första glas. Då hamnar all kyla och fukt på polariseringsfiltret vilket underlättar bildtagningen avsevärt. Nåväl - nu kan jag äntligen börja att fotografera. Har jag stativ med mig har jag förberett det på samma sätt som med kameran dvs en bit i taget och inga häftig temperatur skillnader. Att fälla ut ett stativ i minus 20 grader C eller mer är oftast ganska så plågsamt för fingrarna. Se gärna till att du har ordentliga handskar på dig. Jag har Hestra handskar i skinn som dessutom täcker en bra bit upp på handleden så att jag inte får in snö innanför jackan och riskerar att bli kall. 

Kaxås, Jämtland, Sverige - (Photo - Anders Jorulf)

 Se alltid till att du har gott om kläder med dig. Själv har jag alltid dubbla dunjackor med mig så att jag inte blir kall när jag är ute på fjället. När som helst kan det dra in ett oväder som gör att temperaturen sjunker ytterligare och det kan gå väldigt fort. Nåväl - tillbaka till kameran. Min erfarenhet är att en kamera oavsett tillverkare håller i ca 2-3 timmar i minus 20 grader eller mer innan den börjar ge upp dvs innan elektroniken börjar ge med sig på något sätt. Det kan vara att reglagen blir oerhört sega, att olika funktioner helt enkelt slutar fungera eller att kameran helt sonika släcker ner sig själv. Batterier är bra att ha med sig extra av och då ska dessa hållas mycket nära kroppen. Batterier tål inte kyla och kyla försämrar livslängden avsevärt på batterier. När du tagit dina bilder är det dags att återvända hem. Det är nu de allra flesta fotografer gör sitt största misstag. De packar ner sin fotoutrustning i sin fotoryggsäck och när de kommer hem så tar de med sig väskan in i plus 22 grader samt tar upp kameran. För vem vill inte kika på de mästerverk man nu tagit denna mycket kalla vinterdag. Risken i detta läge är oerhört stor att det bildas kondens innanför kameran som sedan kommer att påverka elektroniken och så - vips - är du helt utan både kamera och objektiv och ingen försäkring eller garanti i världen kommer att hjälpa dig att få en ny kamera. 

 Det är här som proffsen gör ngt mycket enkelt. De har med sig en plastpåse per kamera och per objektiv. Stoppar in kameran, objektivet i plastpåsen och med munnen suger ut så mycket luft de bara kan (detta ska göras utomhus). Sedan virar dom ihop plastpåsen så att det inte kommer in luft i påsen igen och stoppar ner kameran i kameraryggsäcken. På detta sätt hamnar kondensen på rätt ställe, dvs utanför kameran och inte innanför kameran för det finns ingen kameratillverkare av de stora märkena som helt svär sig fri från kondens vid kraftiga temperatur skillnader. 

Låt dig inte luras av annonstexter som "vädertätningar" etc - det gäller enbart så att du ska känna dig trygg i att vara utomhus i fuktig väderlek med kameran - inte ta med den utifrån och in med över 40 graders skillnad. När du gjort denna lilla övning återstår enbart den tuffaste övningen - nämligen att låta kameran vara i 6-8 timmar i sin kameraryggsäck. På detta sättet vänjer du åter kameran till den temperatur där du ska vara dvs innetemperaturen. Efter dessa timmar så tar du fram kameran och tar ut den ur påsen. Du kommer att känna att kameran fortfarande är en aningen kall, men helt fri från kondens. Ta ur minneskortet och påbörja din redigering. 

Panorma i Jämtlandsfjällen med Åreskutan i bakgrunden - (Photo - Anders Jorulf)

Ett sista tips är att införskaffa ett kameraöverdrag som finns i mjukgummi till de flesta kameramodellerna (ring Hubbe på Molanders.se så hjälper han dig). Dels så motverkar detta överdrag stötar men framförallt så motverkar det just kondens. Jag har naturligtvis det till min 24x36 kamera medans min Hasselblad får nöja sig utan - Jo en sak till - undvik att byta objektiv i sträng kyla. Risken att du får in kylslagen luft direkt på spegeln är mycket stor. Objektivet som sitter på kameran skyddar om än inte mycket så lite mot kylan. Förbered dig fotografering väl och vet vad som väntar dig. Det är mitt tips !Med detta får jag tacka för denna gången och hoppas att du vill fortsätta följa min blogg på denna sida. Klä dig varmt, ha kul och framförallt - ta de där bilderna du alltid drömt om men inte gjorde för att det var för kallt !